Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Jajka nie powodują miażdżycy!

Przez lata pokutował pogląd, że chorzy z podwyższonym poziomem cholesterolu powinni unikać jedzenia jajek, a zamiast masła jeść margarynę. Obecnie nauka zweryfikowała te błędne zalecenia i doszła ponownie do wniosku, że masło jest zdecydowanie zdrowszym produktem od margaryn. Margaryny, zwłaszcza twarde, zawierają duże ilości

Przez lata pokutował pogląd, że chorzy z podwyższonym poziomem cholesterolu powinni unikać jedzenia jajek, a zamiast masła jeść margarynę. Obecnie nauka zweryfikowała te błędne zalecenia i doszła ponownie do wniosku, że masło jest zdecydowanie zdrowszym produktem od margaryn. Margaryny, zwłaszcza twarde, zawierają duże ilości izomerów trans kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do powstawania miażdżycy. Bogate w nie są zwłaszcza pieczywo cukiernicze i herbatniki. Zmieniono również poglądy dotyczące jajek. W różnych publikacjach naukowych można spotkać informacje prezentowane przez wybitnych naukowców informujących, że kurze jajo to skarbnica najcenniejszych substancji o działaniu prozdrowotnym. Takie zdanie prezentuje np. światowej sławy specjalista w tej dziedzinie prof. Tadeusz Trziszka, który uważa, że jaja kurze mogą być wykorzystywane w terapii choroby Alzheimera, miażdżycy, osteoporozy, cukrzycy a nawet nowotworów. Należy jednak pamiętać, że nie każde jajko jest takie samo. Jeżeli chcemy, aby ten cud natury miał maksymalnie prozdrowotne własności musimy karmić kurę właściwą paszą. Profesor Trziszka zaleca, aby kura była karmiona torfem, olejem rzepakowym i lnianym. W karmie powinny również znajdować się algi morskie. Obecnie dostępne są na rynku tego typu pasze dla kur. Z badań profesora wynika również, że dzięki obecności wyżej wymienionych składników jajka poprawiają pracę mózgu, serca i wątroby.

Reasumując, osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu mogą jeść jajka m.in. dlatego, że są one bogate w fosfolipidy, które obniżają poziom cholesterolu. Badacze uniwersytetu w Granadzie dowiedli, że nawet codzienne spożywanie jajek nie zwiększa stężenia cholesterolu w surowicy krwi u osób dorosłych. Osoby mające problemy z utrzymaniem prawidłowej wartości cholesterolu zachęcamy do stosowania odpowiednich ziół np. tych zawartych w Lipobonie Ojca Grzegorza, w skład którego wchodzi ekstrakt z karczocha i liści miłorzębu japońskiego. Z naszych obserwacji wynika, że stosowanie Lipobonu w dawce 1 kapsułka 2-3 x dziennie zmniejsza poziom cholesterolu o 20 a nawet 30%. Lipobon można stosować również łącznie z lekami obniżającymi poziom cholesterolu, czyli statynami.

Osobom z wysokim poziomem cholesterolu zalecamy również Chitobon, 3 kapsułki pół godziny przed potrawami bogatymi w tłuszcze zwierzęce. Chitobon zawiera w swoim składzie chitosan, który wychwytuje związki tłuszczowe z pokarmów oraz chrom organiczny, który zmniejsza skłonność do jedzenia słodyczy. Nadaje się świetnie do stosowania w czasie kuracji odchudzającej.

ROK 2022

Styczeń 2022 KAMERUN, Nguelemendouka. Siostra Goretti Bober ze szkoły św. Teresy w Nguelemendouka, w liście do lek.med. Krzysztofa Błechy, dziękuje za dar w postaci preparatu Antybiobon. Siostra, w liście do Bonimedu pisze, że wiele dzieci ze szkoły, którym podawano Antybiobon, odzyskało radość życia.

Czytaj wiecej »

Anginbon – niezbędnik damskiej torebki.

Jak powszechnie wiadomo, w damskiej torebce można znaleźć bardzo różne rzeczy. Niektórzytwierdzą, że jest tam wszystko, ale jest jedna rzecz, która musi znaleźć się tam bezwzględnie. Jestmała, ładnie wygląda, ładnie pachnie, charakterystycznie smakuje i przyda

Czytaj wiecej »

Spokojny sen u dziecka – marzenie rodziców.

Jak powszechnie wiadomo, dzieci charakteryzuje naturalna ciekawość, która często połączona jestz dużą aktywnością. Wystarczy spuścić malucha z oczu na przysłowiową chwilę, a efekty mogą byćprzerażające: pomalowane ściany, podłoga w okruchach, potargane dokumenty zostawione nastoliku, opróżnione półki

Czytaj wiecej »

Dieta i wysiłek fizyczny – najważniejsze w cukrzycy.

Rola diety i wysiłku fizycznego w leczeniu i profilaktyce cukrzycy jest kluczowa. Wysiłek fizyczny powoduje: Redukcję poziomu glukozy we krwi poprzez:– zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,– zwiększenie spalania glukozy w czasie wysiłku, przyspieszenie przemiany materii. 2.

Czytaj wiecej »