Epidemia alergii u dzieci

Na rozwój chorób alergicznych wpływa wiele czynników. Jednym z nich są predyspozycje genetyczne. Jednak nawet w przypadku braku tego obciążenia i tak 15% dzieci może zapaść na tą chorobę. Istotnym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi uczuleń jest narażenie na kontakt z alergenami pokarmowymi, dymami oraz spalinami, czyli elementami naszego środowiska.

Profilaktyka w alergii to zespół różnych

Na rozwój chorób alergicznych wpływa wiele czynników. Jednym z nich są predyspozycje genetyczne. Jednak nawet w przypadku braku tego obciążenia i tak 15% dzieci może zapaść na tą chorobę. Istotnym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi uczuleń jest narażenie na kontakt z alergenami pokarmowymi, dymami oraz spalinami, czyli elementami naszego środowiska.

Profilaktyka w alergii to zespół różnych działań, które należy zacząć od samego początku życia małego człowieka. Naukowcy są zgodni, że najbardziej istotnym elementem profilaktyki jest wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia. Ważne jest, aby w tym czasie matka unikała spożywania potencjalnych alergenów, np. świeżych owoców, takich jak truskawki, owoce egzotyczne, czy nowalijki, żywności konserwowanej i zawierającej sztuczne barwniki. U dzieci starszych, które nie są już karmione tylko piersią, należy wprowadzić żywienie zgodne z aktualnymi wytycznymi – zna je każdy lekarz pediatra. Należy również zwrócić uwagę, aby dziecka nie przekarmiać. Z badań prowadzonych przez kliniki pediatrii wynika, że przekarmianie jest dość powszechnym grzechem rodziców. Jeżeli chodzi o alergię można w tym czasie rozpocząć podawanie dzieciom chorującym na tę chorobę lub dzieciom alergików (mają one większą skłonność do uczuleń), preparatów ziołowych mających na celu przeciwzapalne i ochronne działanie na śluzówkę. Śluzówka jelit jest w wyniku alergii uszkodzona przez toczący się w niej proces zapalny. Przyspiesza to przenikanie alergenów z jelit do krwi. Przyjmowanie naparów ziołowych z takich ziół jak rumianek, koper, anyż czy kminek wzmocni barierę ochronną na wewnętrznej ścianie jelit, co utrudni alergenom przedostawanie się przez nią. Herbatka z wymienionych ziół będzie też działać przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, ale również złagodzi wzdęcia i kolki jelitowe – bardzo częste u dzieci z alergią.

Mieszanką ziołową zawierającą wyżej wymienione składniki, którą możemy polecić do wspomagania w przypadku alergii jest Bobonisan. Stosujemy go z powodzeniem od prawie 20 lat u dzieci, ale także u osób starszych mających problemy ze wzdęciami i bólami brzucha.

Wszystkim osobom cierpiącym na alergię zalecamy przyjmować Alerbon w kapsułkach (dzieciom można wycisnąć zawartość kapsułki na łyżeczkę).

Alerbon zawiera w swoim składzie olej z czarnuszki siewnej, który łagodzi objawy alergii pokarmowej, kataru siennego, astmy i alergicznych objawów na skórze.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »