Zespół metaboliczny obejmuje czynniki zwiększające ryzyko rozwoju miażdżycycukrzycy typu 2 oraz związanych z nimi powikłań naczyniowych. Diagnozuje się go u osób, którym można przypisać, co najmniej trzy z poniższych objawów: otyłość brzuszną, podwyższony poziom lipidów, wysokie ciśnienie krwi, przewlekły stan zapalny, skłonność do zakrzepów, oporność na insulinę, zaburzenia tolerancji glukozy. U pacjentów z zespołem metabolicznym stosuje się dużo farmaceutyków, które mają na celu leczenie wszystkich wyżej wymienionych patologii. Zespół metaboliczny to „hydra z wieloma głowami”. Można próbować obcinać poszczególne z nich, mniej lub bardziej skutecznie, jednak dużo lepiej byłoby wbić miecz w serce hydry. Być może tym mieczem jest witamina E. Naukowcy z Luis-Pauling Institute z Uniwersytetu w Oregonie zauważyli, że osoby z zespołem metabolicznym mają większe zapotrzebowanie na witaminę E niż osoby zdrowe. Być może wynika to z tego, iż osoby z tym zespołem mają wyższy poziom stresu oksydacyjnego, który wymaga większej dawki antyoksydantów, m. in. witaminy E. Już od dawna wiadomo, że witamina E jest wskazana u osób z miażdżycą. To odkrycie w sposób dość obiektywny to potwierdza. Z badań naukowców wynika, że osoby z zespołem metabolicznym potrzebują 30-50% więcej witaminy E niż osoby zdrowe. Stosując witaminę E należy pamiętać, że zdecydowanie lepsza jest ta ze źródeł naturalnych, gdyż zawiera zespół 4 tokoferoli i 4 tokotrienoli, czyli 8 naturalnych związków. To całkowicie inny produkt niż ten, który jest powszechnie dostępny w aptekach i składa się jedynie z 1 związku chemicznego, najczęściej alfa-tokoferolu. Naturalna witamina E znajduje się w migdałach, zarodkach pszennych, oleju, a także w niektórych warzywach oraz w preparacie Witamina E Ojca Grzegorza, który zawiera 4 tokoferole i 4 tokotrienole pochodzące z naturalnych surówców. Ważne, aby preparat zawierający te prozdrowotne substancje, miał jakość farmaceutyczną. Taki standard zapewnia Witamina E Ojca Grzegorza.

Powiązane produkty