cukrzyca to wedle definicji naukowej zaburzenie przemiany materii, spowodowane całkowitym lub względnym niedoborem insuliny. cukrzycę dzielimy na typu 1. Spowodowana jest ona zniszczeniem komórek β wysp trzustkowych przez proces autoimmunologiczny. cukrzyca typu 2 stanowi około 90% wszystkich przypadków. Spowodowana jest upośledzeniem wydzielania insuliny i zmniejszeniem wrażliwości tkanek na insulinę (insulinooporność). Jak rozpoznać cukrzycę?

Obecnie panuje pogląd, że cukrzycę rozpoznajemy wtedy, kiedy 2 razy wynik badania glukozy w surowicy krwi na czczo przekroczy 125 mg%. Jeżeli zbadamy poziom cukru w ciągu dnia tzw. badaniem przygodnym, czyli bez konieczności bycia na czczo i wynik będzie powyżej 200 mg% można przypuszczać, że mamy do czynienia z cukrzycą. Trzeci sposób wykrycia cukrzycy polega na tym, że wykonujemy tzw. test obciążenia glukozą. Chory wypija przed badaniem szklankę płynu, w której rozpuszczone jest 75 g glukozy. Jeżeli po 2 godzinach we krwi pobranej z żyły poziom glukozy będzie wyższy lub równy 200 mg% to można u tego chorego rozpoznać cukrzycę. Należy podkreślić, że badanie powinno być pobrane z krwi żylnej, a nie włośniczkowej.

Zioła nadają się do obniżenia poziomu glukozy w surowicy krwi i mogą być stosowane nawet bez potrzeby używania innych leków, ale należy pamiętać o tym, że jeżeli nie wystarczą one do stabilizacji poziomu glukozy w surowicy krwi należy dołączyć do nich leki syntetyczne. Obecnie za górną granicę normy poziomu glukozy w surowicy krwi uważa się 100mg% na czczo. Jednakże osoby chore na cukrzycę mogą mieć wartość do 120 mg%. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki osobom z cukrzycą zalecamy suplementacje diety mieszanką ziołową Glukobonisan. Zalecamy picie naparu z tej mieszanki 1-3 x dz. przed posiłkami lub w trakcie ich spożywania. W skład mieszanki wchodzą m.in.: Owocnia fasoli - pobudza wydzielanie insuliny z wysp trzustkowych, blokuje α-amylazę. Liść morwy białej - hamuje wchłanianie węglowodanów z jelit, zwiększa ilości wydzielanej insuliny. Liść pokrzywy - hamuje wchłanianie się węglowodanów. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza do redukcji poziomu glukozy w surowicy krwi stosujemy czasami preparat Alerbon, gdyż olej z czarnuszki obniża poziom glukozy. Ponadto prawdopodobnie chroni nerwy przed uszkodzeniami przez neuropatię cukrzycową. Wykazano to w badaniach na zwierzętach. Główną rolą ziół w przypadku cukrzycy jest zapobieganie powikłaniom, które ta choroba ze sobą niesie. Ochrony wymaga przed wszystkim śródbłonek naczyń krwionośnych, który w przypadku cukrzycy ulega uszkodzeniu. Aby go chronić można stosować surowce zielarskie. Takim preparatem może być np. Memobon, w skład którego wchodzi ekstrakt z korzenia żeń-szenia i miłorzębu japońskiego. Zawarty w Memobonie korzeń żeń-szenia dodatkowo obniża poziom glukozy w surowicy krwi. Innym preparatem stosowanym do suplementacji osób chorych na cukrzycę jest Oculobon. Oculobon zawiera w swoim składzie substancje ziołowe, które chronią śródbłonek naczyń. Jest nią ekstrakt z owocu borówki czarnej, który ponadto korzystnie wpływa na stan siatkówki oka, chroniąc ją przed retinopatią cukrzycową. Kolejne naturalne produkty obecne w Oculobonie to luteina i zeaksantyna. Wpływają one ochronnie na plamkę żółtą (odpowiedzialna jest ona za rozpoznawanie barw i jest centralnym punktem siatkówki oka). Luteina i zeaksantyna zalecana jest przez znanego okulistę Profesora Szaflika jako suplement diety stosowany do wspomagania leczenia osób ze zwyrodnieniem siatkówki związanej z wiekiem AMD. Oculobon ma dodatkowo tą wartość, że luteina i zeaksantyna w nim zawarte pochodzą ze źródeł naturalnych, jakim jest ekstrakt z kwiatów aksamitki. 

Powiązane produkty