Z zespołem Downa związane są różnego rodzaju schorzenia. Są one powodowane nasileniem patologicznych procesów w organizmie. U chorych obserwuje się zaburzone funkcjonowanie mitochondriów, zwanych często mini-elektrowniami komórkowymi. Mitochondria to organelle zaangażowane w wiele procesów, takich jak sygnalizacja komórkowa, wzrost i śmierć komórek, kontrola cyklu komórkowego. Nieprawidłowości w działaniu mitochondriów objawiają się m.in. nadprodukcją wolnych rodników, które działają szkodliwie na neurony, stymulują rozwój miażdżycy, cukrzycy i nowotworów oraz przyśpieszają starzenie organizmu. Szczególnie narażony na uszkodzenia jest centralny układ nerwowy, co może skutkować zaburzeniami rozwoju intelektualnego, a także procesami neurodegeneracyjnymi podobnymi do choroby Alzheimera. Na szczęście okazuje się, że niektóre naturalne produkty mogą hamować lub spowalniać przebieg tych destrukcyjnych procesów, a przez to poprawić zdrowie i jakość życia osób z zespołem Downa oraz ich rodzin. Końcem 2017 r. na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu miała miejsce konferencja, na której przedstawiono dane dotyczące suplementacji diety u osób z zespołem Downa. Zauważono, że korzystne dla nich może być zażywanie ekstraktu z zielonej herbaty bogatego w związek z grupy polifenoli EGCG. Neutralizuje on wolne rodniki, poprawia funkcjonowanie mitochondriów, zapobiega obumieraniu komórek, wspomaga pamięć, koncentrację i zdolności poznawcze. Działa przeciwzapalnie oraz wspiera rozwój kory mózgowej. Wykryto bardzo ciekawą funkcję ekstraktu EGCG, nieznaną do tej pory. Oddziałuje on na materiał genetyczny osób z zespołem Downa poprzez hamowanie nadmiernej ekspresji genu Dyrk1A. Niektóre badania sugerują, że cechy zespołu Downa, zwłaszcza te dotyczące funkcji poznawczych, zależą właśnie od tego genu. W czasie konferencji uwagę poświęcono także ekstraktowi z kłącza kurkumy bogatemu w kurkuminę, podkreślając że jej stosowanie może opóźnić rozwój patologii układu nerwowego. Na podstawie uzyskanych informacji w Laboratorium Medycyny Naturalnej Bonimed opracowano produkt, którego stosowanie ma na celu hamowanie przebiegu szkodliwych procesów zachodzących w szczególności u osób z zespołem Downa. DS complex zawiera ekstrakty z liści zielonej herbaty, kłącza kurkumy i owoców czarnego pieprzu, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto ekstrakt z liści zielonej herbaty wspomaga koncentrację i zdolność uczenia się, a także przeciwdziała pogorszeniu pamięci związanemu z wiekiem. Preparat polecany jest jako uzupełnienie codziennej diety w składniki o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, a przez to chronią komórki przed stresem oksydacyjnym oraz hamują starzenie organizmu. Zawarte w DS complex ekstrakty z liści zielonej herbaty, kłącza kurkumy i skórek winogron oraz kora cynamonowca sprzyjają prawidłowej pracy układu krwionośnego, w tym także serca. Ekstrakty z liści zielonej herbaty, kłącza kurkumy, owoców czarnego pieprzu i owoców borówki czernicy oraz kora cynamonowca wspomagają pracę układu trawiennego, w tym funkcjonowanie wątroby. Ekstrakty z kłącza kurkumy i imbiru oraz z korzenia tarczycy bajkalskiej, wchodzące w skład preparatu, sprzyjają zdrowiu stawów. Rekomendujemy stosowanie 2 kapsułek suplementu dziennie (u dzieci poniżej 6 roku życia 1 kapsułka dziennie). Korzystnie będzie oddziaływać na organizm osób z zespołem Downa również suplementacja diety kroplami Resveratrol - esencja wina w kroplach (2 x dziennie 8 kropli podjęzykowo) oraz Koenzymem Q10 Ojca Grzegorza (1 kapsułka na dzień).

Powiązane produkty