Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Długość życia zależy od kaloryczności posiłków

Jedną z metod przedłużającą życie różnych organizmów jest dieta niskokaloryczna. Dowiedziono tego na zwierzętach laboratoryjnych. Zaobserwowano także to zjawisko u mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa, którzy spożywają posiłki średnio o 40% mniej kaloryczne niż inni mieszkańcy Japonii.

Jedną z metod przedłużającą życie różnych organizmów jest dieta niskokaloryczna. Dowiedziono tego na zwierzętach laboratoryjnych. Zaobserwowano także to zjawisko u mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa, którzy spożywają posiłki średnio o 40% mniej kaloryczne niż inni mieszkańcy Japonii.

Jaki jest mechanizm fizjologiczny tego zjawiska? Dieta o obniżonej ilości kalorii aktywuje białka, które nazywają się sirtuinami. Odgrywają one istotną rolę w procesach starzenia i regulacji długości życia. Umiejętne sterowanie ich aktywnością może opóźnić starzenie i wydłużyć czas życia. Sirtuiny są zaangażowane w wiele ważnych procesów biologicznych, włączając regulację transkrypcji, naprawę DNA i utrzymywanie stabilności chromosomów. Udowodniono w badaniach in vitro i in vivo, że pewne naturalne substancje, takie jak składnik czerwonego wina, resweratrol, aktywują sirtuiny podobnie jak niskokaloryczna dieta. Dowiedziono tego już na wielu organizmach żywych. To, że ekstrakt ze skórek winogron zawierający resweratrol przedłuża życie, także ludzi, jest bardzo prawdopodobne.

Ekstrakt ze skórek winogron bogaty w resweratrol rekomendowany jest do suplementacji diety w przypadku chorób układu krążenia, chorób nowotworowych, a także chorób neurodegradacyjnych układu nerwowego. Powszechnie akceptowana dawka profilaktyczna wina to 200 ml/dobę (2 lampki) co odpowiada 0,3 do 0,7 mg resweratrolu. Zamiast wina można stosować stężony ekstrakt ze skórek winogron standaryzowany na zawartość resveratrolu, ale koniecznie rozpuszczony w alkoholu i podawany pod język. Tylko taka forma podania zapewnia penetrację przez śluzówkę jamy ustnej bezpośrednio do krwi. 

Owoc borówki dobry na oczy i nie tylko

To, że ekstrakt z owoców borówki działa ozdrowieńczo na oczy, jest znaną prawdą, ale z czasemnauka przyniosła nam kolejne informacje o jego prozdrowotnych własnościach. Okazało się, żeborówka nadaje się znakomicie dla osób z zaburzeniami pamięci, wspomaga leczenie

Czytaj wiecej »

Włosy czasami wypadają z głodu

W XXI wieku, w którym tempo życia bywa zawrotne, a jakość żywności znacznie się pogorszyła,obserwujemy sytuację, w której wiele osób, zwłaszcza młodych, to osoby niedożywione – nie znaczyto, że mają niską masę ciała. Ich niedożywienie jest efektem

Czytaj wiecej »

Dlaczego puchną nogi?

Ta dolegliwość może być spowodowana różnymi przyczynami. Najczęstszą jest zaburzenie odpływukrwi żylnej z nóg, spowodowane uszkodzeniem zastawek żylnych. Takie uszkodzenie prowadzi dotworzenia się żylaków. Drugą przyczyną może być upośledzenie odpływu chłonki

Czytaj wiecej »

Witamina C a powstawaniekamieni nerkowych

Czasami spotykamy się z opinią, że witamina C może prowokować powstawanie kamieni nerkowych.Czy to prawda?Aby odpowiedzieć na to pytanie należy zdać sobie sprawę z tego, że złogi powstające w nerkach mająróżną budowę. Jednym z rodzajów kamieni nerkowych są kamienie szczawianowe.

Czytaj wiecej »