Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Dieta w osteoporozie

 

Jak powszechnie wiadomo w celu profilaktyki i leczenia osteoporozy należy spożywać dużo wapnia. 

Najbardziej dostępnym, popularnym źródłem tego pierwiastka jest mleko, gdyż filiżanka mleka, czyli 200 ml zawiera ok. 300 mg wapnia. Jednak coraz więcej osób, które są zagrożone osteoporozą nie toleruje mleka krowiego. Takie osoby z niedoborem laktazy – enzymu, trawiącego cukier mleczny laktozę – mogą spożywać sfermentowane produkty mleczne, w których znajduje się owa laktaza (np. kefiry, jogurty). Niestety w dobie narastania alergii, coraz więcej osób ma uczulenie na białko mleka krowiego,  co sprawia, że nie mogą one spożywać mleka pod żadną postacią.

Czy zatem istnieją alternatywne produkty żywnościowe, które zawierają w swym składzie wapń? Są trzy popularne grupy produktów, które są bogate w ten pierwiastek np. niektóre ryby. I tak, najwięcej wapnia, bo aż ok. 300 mg na 100 g, zawierają w swym składzie sardynki i tuńczyk. Obfity w wapń jest także łosoś. Jako, że są to ryby morskie ich dodatkowym atutem jest to, że są niezwykle ważne dla zdrowia układu krążenia i należy wzbogacać nimi codzienną dietę.

Inne prozdrowotne produkty żywnościowe, zawierające także dużą ilość wapnia to orzechy i nasiona, np. mała filiżanka migdałów zawiera 300 mg wapnia.

W takiej samej ilości orzechów brazylijskich jest tego wapnia ok. 260 g. Orzechy brazylijskie to także bardzo bogate źródło selenu, ważnego zwłaszcza dla mężczyzn. Duże ilości wapnia zawiera także w swym składzie ziarno sezamowe, gdyż 3 łyżeczki mają ok. 300mg wapnia.

Zasobne w wapń są również niektóre warzywa np. niewielka ilość sałaty ogrodowej (ok. 1 filiżanki) ma go 300 mg, a kapusty pekińskiej 200 mg.

Osoby zagrożone osteoporozą powinny zadbać o to, aby poza odpowiednią ilością wapnia wzbogacić swą dietę w witaminę D3, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Większość fachowców zaleca zażywać ok. 600-800 mg dziennie tej witaminy.

W osteoporozie ważne jest, aby wzmacniać rusztowanie kostne, które zbudowane jest z włókien kolagenowych. W tym celu zaleca się stosowanie produktów, które zawierają w swym składzie duże ilości krzemu.

Z naszych obserwacji wynika, iż najlepiej do tego nadają się zioła, zawierające krzem, takie jak skrzyp i rdest ptasi. Dlatego zalecamy naszym pacjentom z osteoporozą, aby stosowali odwar z mieszanki ziołowej OrganicKrzem, która jest bogatym źródłem krzemu organicznego. 

Owoc borówki dobry na oczy i nie tylko

To, że ekstrakt z owoców borówki działa ozdrowieńczo na oczy, jest znaną prawdą, ale z czasemnauka przyniosła nam kolejne informacje o jego prozdrowotnych własnościach. Okazało się, żeborówka nadaje się znakomicie dla osób z zaburzeniami pamięci, wspomaga leczenie

Czytaj wiecej »

Włosy czasami wypadają z głodu

W XXI wieku, w którym tempo życia bywa zawrotne, a jakość żywności znacznie się pogorszyła,obserwujemy sytuację, w której wiele osób, zwłaszcza młodych, to osoby niedożywione – nie znaczyto, że mają niską masę ciała. Ich niedożywienie jest efektem

Czytaj wiecej »

Dlaczego puchną nogi?

Ta dolegliwość może być spowodowana różnymi przyczynami. Najczęstszą jest zaburzenie odpływukrwi żylnej z nóg, spowodowane uszkodzeniem zastawek żylnych. Takie uszkodzenie prowadzi dotworzenia się żylaków. Drugą przyczyną może być upośledzenie odpływu chłonki

Czytaj wiecej »

Witamina C a powstawaniekamieni nerkowych

Czasami spotykamy się z opinią, że witamina C może prowokować powstawanie kamieni nerkowych.Czy to prawda?Aby odpowiedzieć na to pytanie należy zdać sobie sprawę z tego, że złogi powstające w nerkach mająróżną budowę. Jednym z rodzajów kamieni nerkowych są kamienie szczawianowe.

Czytaj wiecej »