Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy naszą tarczycę. Do niedawna medycyna bagatelizowała tę chorobę i nie prowadzono w zasadzie leczenia przyczynowego.

Okazuje się, że w przypadku choroby Hashimoto można poczynić działania, które będą co najmniej hamowały jej rozwój. Po pierwsze przez dietoterapię, której celem jest utrzymanie w prawidłowym stanie nabłonka jelit. Okazuje się, że ten nabłonek, który normalnie tworzą ściśle do siebie przylegające komórki, w niektórych sytuacjach może stać się nieszczelny, co powoduje iż przenikają przez niego różnego rodzaju substancje białkowe, które powodują, iż w ścianach jelit powstaje stan zapalny. To czy nabłonek jelit jest szczelny zależy od:

• Unikania produktów spożywczych, których nie tolerujemy. Na czoło wysuwają się tutaj gluten i laktoza oraz niektóre owoce i warzywa, takie jak: papryka, pomidor, ziemniaki, bakłażan.

• Prawidłowego składu flory bakteryjnej naszych jelit.

• Eliminowania z diety produktów typu fast food, bogatych w izomery trans kwasów tłuszczowych (produkty z utwardzonymi tłuszczami roślinnymi).

W jaki sposób suplementować dietę w przypadku choroby Hashimoto, aby zahamować jej rozwój?

W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza podstawowym środkiem jest preparat Peobon, który zalecamy przyjmować 2 x dziennie 1-2 kapsułki. Zawiera on w swoim składzie ekstrakt z korzenia piwonii białej. Suplementacja diety ekstraktem z tej rośliny zalecana jest w przypadku chorób o podłożu autoimmunologicznym. Peobon zawiera również selen, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy i jego niedobór może powodować pogłębienie choroby. W przypadku choroby Hashimoto należy również pamiętać o suplementacji diety witaminą D3. Niedobór tej witaminy jest częsty u osób z chorobą Hashimoto, a to przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych.

W naszym Centrum używamy do suplementacji naturalnej Witaminy D3 + K2 (MK7) Ojca Grzegorza. Trzecim elementem suplementacji diety w tym schorzeniu jest stosowanie preparatów synbiotycznych i probiotycznych, które utrzymują na właściwym poziomie florę bakteryjną jelit. W naszym Centrum stosujemy Regulobon (2-3 x dz. 1 łyżeczka) lub probiotyk Bactibon complex (1 x dz.1 kaps.).

Przyczyną nieszczelności jelit jest także stan zapalny toczący się w obrębie tego narządu. Dlatego w celu uszczelnienia błony śluzowej warto stosować mieszankę ziołową Bobonisan (1 do 2 razy dziennie 1 saszetka).

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »