Dieta w chorobie Hashimoto.

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy
i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne
choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy naszą
tarczycę. Do niedawna medycyna bagatelizowała tę chorobę i nie prowadzono w zasadzie leczenia
przyczynowego.
Okazuje się, że w przypadku choroby Hashimoto można poczynić działania, które będą co najmniej
hamowały jej rozwój. Po pierwsze przez dietoterapię, której celem jest utrzymanie w prawidłowym
stanie nabłonka jelit. Okazuje się, że ten nabłonek, który normalnie tworzą ściśle do siebie
przylegające komórki, w niektórych sytuacjach może stać się nieszczelny, co powoduje iż przenikają
przez niego różnego rodzaju substancje białkowe, które powodują, iż w ścianach jelit powstaje stan
zapalny. To czy nabłonek jelit jest szczelny, czy nieszczelny zależy od:
• Unikania produktów spożywczych, których nie tolerujemy. Na czoło wysuwają się tutaj gluten
i laktoza. Okazuje się, że także niektóre warzywa, takie jak: papryka, pomidor, ziemniaki, bakłażan.
• Prawidłowego składu flory bakteryjnej naszych jelit. Szerzej piszemy na ten temat w artykule „Jakie
leki wymagają stosowania probiotyków”.
• Eliminowania z diety produktów typu fast food, bogatych w izomery trans kwasów tłuszczowych
(produkty z utwardzonymi tłuszczami roślinnymi).
W jaki sposób suplementować dietę w przypadku choroby Hashimoto, aby zahamować jej rozwój?

W jaki sposób suplementować dietę w przypadku choroby Hashimoto, aby zahamować jej rozwój?

W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza podstawowym środkiem jest preparat Peobon, który
zalecamy przyjmować 2 x dziennie 1-2 kapsułki. Zawiera on w swoim składzie ekstrakt z korzenia
piwonii białej. Suplementacja diety ekstraktem z tej rośliny zalecana jest w przypadku chorób
o podłożu autoimmunologicznym. Peobon zawiera również selen, który jest niezbędny do syntezy
hormonów tarczycy i jego niedobór może powodować pogłębienie choroby. W przypadku choroby
Hashimoto należy również pamiętać o suplementacji diety witaminą D3. Niedobór tej witaminy jest
częsty u osób z chorobą Hashimoto, a to przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych.

W naszym Centrum używamy do suplementacji naturalnej Witaminy D3 + K2 (MK7) Ojca Grzegorza.
Trzecim elementem suplementacji diety w tym schorzeniu jest stosowanie preparatów
synbiotycznych i probiotycznych, które utrzymują na właściwym poziomie florę bakteryjną jelit.
W naszym Centrum stosujemy Regulobon (2-3 x dz. 1 łyżeczka) lub probiotyk Bactiboncomplex (1 x dz.
1 kaps.).

Przyczyną nieszczelności jelit jest także stan zapalny toczący się w obrębie tego narządu. Dlatego w celu uszczelnienia błony śluzowej warto stosować mieszankę ziołową Bobonisan (1 do 2 razy dziennie 1 saszetka).

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeśli złapiesz katar, który po kilku dniach ustępuje, możemy przypuszczać, że nasza odporność jest dobra. Jednakże, jeśli katar prowadzi do zapalenia zatok, świadczy to o niedostatecznej odporności organizmu. Pogłębienie infekcji

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »