Dieta śródziemnomorska chroni przed rakiem

Do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu Harwarda badając ponad 20 tysięcy Greków, Hiszpanów i Francuzów.

Do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu Harwarda badając ponad 20 tysięcy Greków, Hiszpanów i Francuzów. Okazało się, że dieta z dużą zawartością ryb morskich, warzyw i owoców oraz zawierająca niskotłuszczowe produkty mleczne jest też bardzo zdrowa dla serca.

Starano się wyodrębnić, które z produktów mają szczególnie korzystne działanie dla naszego zdrowia. Okazały się nimi oliwa z oliwek, która może zmniejszyć ogólne ryzyko zachorowania na raka o prawie 10%. Z kolei brokuły i groch zmniejszają zachorowanie na raka prostaty. Bardzo dobrze na organizm wpływa także rezygnacja z czerwonego mięsa a zwłaszcza zastąpienie go soczewicą, fasolą czy grochem.

To kolejny dowód, że żywność zgodnie z twierdzeniem Hipokratesa może być także lekiem. Dowody na to spadają jak grad na skostniałe poglądy niektórych lekarzy i przedstawicieli producentów leków.

Przypominam, że od kilku lat wiemy, że likopen zawarty w pomidorach i czerwona papryka chronią przed rakiem. Badania nad przeciwnowotworowym działaniem najważniejszych składników aktywnych diety śródziemnomorskiej, które neutralizują wolne rodniki trwają od lat. Już 4 lata temu potwierdzono, że związki przeciwutleniające z owoców aronii i borówki czarnej hamują wzrost komórek nowotworowych. Co ciekawe antocyjany (barwniki roślin o kolorze najczęściej niebieskim i filetowym) nie tylko zmniejszają ogólną aktywność wolnych rodników w organizmie ale też zwiększają tą aktywność w obrębie komórek nowotworowych inicjując w ten sposób proces apoptozy (umierania) tych patologicznych komórek.

Dieta śródziemnomorska nie zawsze jest możliwa do zrealizowania w naszym klimacie, dlatego zachęcamy do zażywania antyoksydantów pod postacią skoncentrowanych ekstraktów lub spożywania niewielkich ilości wina czerwonego – panie mogą 1 (ok. 100ml), a panowie maksymalnie 2 kieliszki (w większych ilościach alkohol szkodzi).

W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza staramy się, aby wszyscy chorzy na choroby układu krążenia i choroby nowotworowe zażywali preparaty antyoksydacyjne np. Vitalbon (połączenie ekstraktów z owoców żurawiny, liści aronii, liści zielonej herbaty i owoców borówki).

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »