Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Czy ziele karczocha potrafi obniżyć poziom cholesterolu?

Ziele lub liście karczocha stosowane są w 2 kierunkach terapeutycznych. Po pierwsze stosujemy go w celu hamowania rozwoju miażdżycy. Działanie to spowodowane jest tym, iż ziele karczocha hamuje powstawanie cholesterolu w wątrobie, obniża poziom trójglicerydów oraz posiada działanie antyoksydacyjne. Karczoch neutralizuje ponadto toksyny, co powoduje iż ochrania komórki wątrobowe przed uszkodzeniem.

Ziele lub liście karczocha stosowane są w 2 kierunkach terapeutycznych. Po pierwsze stosujemy go w celu hamowania rozwoju miażdżycy. Działanie to spowodowane jest tym, iż ziele karczocha hamuje powstawanie cholesterolu w wątrobie, obniża poziom trójglicerydów oraz posiada działanie antyoksydacyjne. Karczoch neutralizuje ponadto toksyny, co powoduje iż ochrania komórki wątrobowe przed uszkodzeniem. Ponadto działanie żółciopędne i żółciotwórcze, które wykazuje karczoch powoduje, że łagodzi on zaburzenia funkcji wątroby, a także poprawia trawienie i zapobiega powstawaniu złogów w pęcherzyku żółciowym i drogach żółciowych. Spożywanie preparatów z karczocha jest stosunkowo bezpieczne, gdyż nie ma on działania toksycznego. Jednakże w związku z tym, że pobudza trawienie nie zaleca się jego stosowania w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nie należy stosować przetworów z ziela karczocha, także w przypadku niedrożności dróg żółciowych, czyli w czasie ataku kolki żółciowej. Najlepszą formą stosowania karczocha w celu redukcji poziomu cholesterolu w surowicy krwi jest zażywanie ekstraktu suchego o określonej zawartości biologicznych ciał czynnych. Zwykle łączy się go z innymi surowcami zielarskimi takimi jak ekstrakt z liścia miłorzębu japońskiego lub ekstrakt z ostropestu plamistego. Jeżeli chcemy użyć karczocha w celu poprawienia trawienia łączymy go z mniszkiem lekarskim. Łączenie go z ekstraktem z owoców ostropestu plamistego jest modelowym sposobem ochrony wątroby przed uszkodzeniami. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza zalecamy do suplementacji diety trzy preparaty zawierające karczoch. Pierwszy z nich to Lipobon (ekstrakt z liścia karczocha i miłorzębu japońskiego), który wspomaga utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi, prawidłowe trawienie oraz funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Drugi preparat to Hepatobon (ekstrakt z liści karczocha i sylimaryna z ostropestu plamistego), który wspomaga prawidłową pracę wątroby i trzustki, oraz utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Trzecim preparatem jest Gastrobon, który zawiera oprócz ekstraktu z liścia karczocha, wyciąg z mniszka. Wspomaga on trawienie i szczególnie dobrze nadaje się do suplementowania diety w przypadku refluksu żołądkowo-przełykowego.

ROK 2022

Styczeń 2022 KAMERUN, Nguelemendouka. Siostra Goretti Bober ze szkoły św. Teresy w Nguelemendouka, w liście do lek.med. Krzysztofa Błechy, dziękuje za dar w postaci preparatu Antybiobon. Siostra, w liście do Bonimedu pisze, że wiele dzieci ze szkoły, którym podawano Antybiobon, odzyskało radość życia.

Czytaj wiecej »

Anginbon – niezbędnik damskiej torebki.

Jak powszechnie wiadomo, w damskiej torebce można znaleźć bardzo różne rzeczy. Niektórzytwierdzą, że jest tam wszystko, ale jest jedna rzecz, która musi znaleźć się tam bezwzględnie. Jestmała, ładnie wygląda, ładnie pachnie, charakterystycznie smakuje i przyda

Czytaj wiecej »

Spokojny sen u dziecka – marzenie rodziców.

Jak powszechnie wiadomo, dzieci charakteryzuje naturalna ciekawość, która często połączona jestz dużą aktywnością. Wystarczy spuścić malucha z oczu na przysłowiową chwilę, a efekty mogą byćprzerażające: pomalowane ściany, podłoga w okruchach, potargane dokumenty zostawione nastoliku, opróżnione półki

Czytaj wiecej »

Dieta i wysiłek fizyczny – najważniejsze w cukrzycy.

Rola diety i wysiłku fizycznego w leczeniu i profilaktyce cukrzycy jest kluczowa. Wysiłek fizyczny powoduje: Redukcję poziomu glukozy we krwi poprzez:– zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,– zwiększenie spalania glukozy w czasie wysiłku, przyspieszenie przemiany materii. 2.

Czytaj wiecej »