Czy szczepienia przeciwko grypie są skuteczne?

Osoby które zaszczepiły się na grypę, a mają więcej niż 65 lat są zabezpieczone przeciwko wirusowi grypy tylko w 40-50%, natomiast osoby w wieku powyżej 70 lat chronione są tylko w 15-30%. Ta słaba wrażliwość na szczepienie wynika z tego, że starsi ludzie mają gorzej funkcjonujący układ immunologiczny, dlatego też wytworzenie u nich odporności swoistej jest znaczniej trudniejsze.

Osoby które zaszczepiły się na grypę, a mają więcej niż 65 lat są zabezpieczone przeciwko wirusowi grypy tylko w 40-50%, natomiast osoby w wieku powyżej 70 lat chronione są tylko w 15-30%. Ta słaba wrażliwość na szczepienie wynika z tego, że starsi ludzie mają gorzej funkcjonujący układ immunologiczny, dlatego też wytworzenie u nich odporności swoistej jest znaczniej trudniejsze.

Zaznaczyć należy, że ta grupa wiekowa jest szczególnie narażona na infekcje górnych dróg oddechowych. Jak informują przedstawione dane, szczepienia nie stanowią pełnej ochrony zwłaszcza u osób starszych.

Nadmienić też należy, że grypa sezonowa to tylko jeden z czynników chorobotwórczych, a szczepienie przeciwko niej nie chroni przed innymi wirusami, bakteriami i grzybami chorobotwórczymi. Osoby starsze powinny zatem zadbać o wytworzenie u siebie nieswoistych mechanizmów obronnych, np. poprzez stosowanie wzmacniających odporność ziół, produktów pszczelich i produktów spożywczych. Zioła, które możemy polecić to na pewno ziele jeżówki purpurowej, która znajduje się m.in. w syropie ziołowym Immunobon. Zawiera on również miód pszczeli, wyciągi z melisy i rumianku oraz dzikiej róży. Syrop należy stosować 7 dni 2 x dz. po 1 łyż. i zrobić 3 tygodnie przerwy, po czym zastosować go ponownie 7 dni.

Produkty pszczele, które wzmacniają odporność to pyłek pszczeli i propolis, dodatkowo działają one przeciwdrobnoustrojowo co również ma znaczenie. Polecanym przez nas preparatem ziołowym w kapsułkach zawierającym te składniki jest Apibon. Stosuje się go przez okres 4 tygodni 3 x dz. 1 kapsułkę po czym należy zrobić 1-2 tygodnie przerwy i ponownie zażywać. W okresie większej zachorowalności na grypę i inne infekcje górnych dróg oddechowych niezwykle pomocny jest aerozol Anginbon, stosowany 1-2 x dziennie. Można go łączyć w czasie choroby z lekami zwiększając dawkę do 5-6 x dziennie.

Produkty żywnościowe, które sprzyjają wzmocnieniu odporności to przede wszystkim czosnek, a także cebula. Dobrze jest zatem 2 x w tygodniu w okresie jesienno-zimowym spożyć potrawę zawierającą świeżo krojony ząbek czosnku. Generalnie dobre odżywianie się, zwłaszcza jedzenie potraw gotowanych lub pieczonych w okresie jesienno-zimowym, sprzyja odporności organizmu. Odsyłamy do naszej strony www.bonimed.pl, w zakładce baza wiedzy znajduje się artykuł “Potrawy i napoje terapeutyczne stosowane w przeziębieniach”.

Telomery, a starzenie się

Końcówki chromosomów, zwane telomerami, mogą przenosić genetyczną informację dla dwóch białek, co odkryli naukowcy z University of North Carolina. To odkrycie może wpłynąć na nasze rozumienie procesu starzenia, zapaleń i raka. Okazało się, że telomery, które

Czytaj wiecej »

Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy

Czytaj wiecej »

Uważajmy z klimatyzacją

Kiedyś wydawało się, że jeśli ktoś latem zachorował na anginę, to powodem mogły być tylko lody lub zimne napoje. Teraz mamy także innego sprawcę zachorowań. Jest nim klimatyzacja. Przez nią przychodzi nam żyć latem w skrajnych

Czytaj wiecej »

Jazda samochodem a leki uspakajające

Jak powszechnie wiadomo po środkach wpływających na sprawność intelektualną nie powinno się prowadzić pojazdów i innych urządzeń pozostających w ruchu. Istnieje błędne przekonanie, że dotyczy to tylko alkoholu. Często nie bierze się pod uwagę, że podobnie działają niektóre leki i to nie tylko leki

Czytaj wiecej »