Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Czy szczepienia przeciwko grypie są skuteczne?

Osoby które zaszczepiły się na grypę, a mają więcej niż 65 lat są zabezpieczone przeciwko wirusowi grypy tylko w 40-50%, natomiast osoby w wieku powyżej 70 lat chronione są tylko w 15-30%. Ta słaba wrażliwość na szczepienie wynika z tego, że starsi ludzie mają gorzej funkcjonujący układ immunologiczny, dlatego też wytworzenie u nich odporności swoistej jest znaczniej trudniejsze.

Osoby które zaszczepiły się na grypę, a mają więcej niż 65 lat są zabezpieczone przeciwko wirusowi grypy tylko w 40-50%, natomiast osoby w wieku powyżej 70 lat chronione są tylko w 15-30%. Ta słaba wrażliwość na szczepienie wynika z tego, że starsi ludzie mają gorzej funkcjonujący układ immunologiczny, dlatego też wytworzenie u nich odporności swoistej jest znaczniej trudniejsze.

Zaznaczyć należy, że ta grupa wiekowa jest szczególnie narażona na infekcje górnych dróg oddechowych. Jak informują przedstawione dane, szczepienia nie stanowią pełnej ochrony zwłaszcza u osób starszych.

Nadmienić też należy, że grypa sezonowa to tylko jeden z czynników chorobotwórczych, a szczepienie przeciwko niej nie chroni przed innymi wirusami, bakteriami i grzybami chorobotwórczymi. Osoby starsze powinny zatem zadbać o wytworzenie u siebie nieswoistych mechanizmów obronnych, np. poprzez stosowanie wzmacniających odporność ziół, produktów pszczelich i produktów spożywczych. Zioła, które możemy polecić to na pewno ziele jeżówki purpurowej, która znajduje się m.in. w syropie ziołowym Immunobon. Zawiera on również miód pszczeli, wyciągi z melisy i rumianku oraz dzikiej róży. Syrop należy stosować 7 dni 2 x dz. po 1 łyż. i zrobić 3 tygodnie przerwy, po czym zastosować go ponownie 7 dni.

Produkty pszczele, które wzmacniają odporność to pyłek pszczeli i propolis, dodatkowo działają one przeciwdrobnoustrojowo co również ma znaczenie. Polecanym przez nas preparatem ziołowym w kapsułkach zawierającym te składniki jest Apibon. Stosuje się go przez okres 4 tygodni 3 x dz. 1 kapsułkę po czym należy zrobić 1-2 tygodnie przerwy i ponownie zażywać. W okresie większej zachorowalności na grypę i inne infekcje górnych dróg oddechowych niezwykle pomocny jest aerozol Anginbon, stosowany 1-2 x dziennie. Można go łączyć w czasie choroby z lekami zwiększając dawkę do 5-6 x dziennie.

Produkty żywnościowe, które sprzyjają wzmocnieniu odporności to przede wszystkim czosnek, a także cebula. Dobrze jest zatem 2 x w tygodniu w okresie jesienno-zimowym spożyć potrawę zawierającą świeżo krojony ząbek czosnku. Generalnie dobre odżywianie się, zwłaszcza jedzenie potraw gotowanych lub pieczonych w okresie jesienno-zimowym, sprzyja odporności organizmu. Odsyłamy do naszej strony www.bonimed.pl, w zakładce baza wiedzy znajduje się artykuł „Potrawy i napoje terapeutyczne stosowane w przeziębieniach”.

ROK 2021

Styczeń 2021 Mikrofabryka masła orzechowego. KAMERUN. Rozpoczyna się budowa mikrofabryki masła orzechowego w Kamerunie – akcja prowadzona przez Bonimed wraz z siostrą Fabianą, dyrektorem Caritasu w Doumé. – Akcja ma na celu pozyskanie wsparcia finansowego,

Czytaj wiecej »

Dieta jest ważna przy nowotworach

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60% – twierdzą uczeni z Uniwersytetu

Czytaj wiecej »

Zioła i smog

Sezon grzewczy to czas, w którym zaostrzeniu ulegają choroby lokalizujące się w drogach oddechowych. Dzieci, jak donoszą badania lekarzy krakowskich, trzykrotnie częściej zgłaszają się do lekarza w okresie, gdy nad miastem unosi się smog. Problem zanieczyszczenia powietrza dotyczy

Czytaj wiecej »

Zgaga pali żywym ogniem

Zgaga to czasami banalny objaw, którego niektórzy doświadczają raz albo dwa razy w roku. Niestety czasami zgaga może uniemożliwić normalne życie. Jej objawy to nie tylko pieczenie w okolicy klatki piersiowej i górnej części brzucha, mogą jej towarzyszyć bóle

Czytaj wiecej »