Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Czy gluten nam szkodzi?

Nasze jelita od wewnątrz pokrywa nabłonek złożony ze ściśle do siebie przylegających komórek. Bariera jaką tworzy nabłonek jelita oddziela naszą krew od toksyn, bakterii oraz obco gatunkowego białka, czyli substancji, które znajdują się w świetle jelita.

Nasze jelita od wewnątrz pokrywa nabłonek złożony ze ściśle do siebie przylegających komórek. Bariera jaką tworzy nabłonek jelita oddziela naszą krew od toksyn, bakterii oraz obco gatunkowego białka, czyli substancji, które znajdują się w świetle jelita. Pod wpływem substancji takich jak gluten czy inne alergeny, dochodzi do rozszczelnienia tych ścisłych połączeń. Jelito można wtedy porównać do durszlaka. Bakterie, toksyny, a także białko przenikają przez tą pierwszą linię obrony organizmu swobodnie, napotykając tuż za nią drugą linię obrony organizmu w postaci fagocytów i przeciwciał. Przenikające cząsteczki tworzą z przeciwciałami kompleksy immunologiczne, które z krwią roznoszone są po całym organizmie. Dlatego też zespół jelita przesiąkliwego uważany jest przez niektórych za pierwotną przyczynę wielu schorzeń, np. chorób stawów, a nawet chorób psychicznych. Przyczyną powstawania chorób w tym zespole jest zjawisko, które nazywa się mimikrą molekularną. Jest to zjawisko podobieństwa pomiędzy antygenami, które przeniknęły przez ściany jelita, (głównie składników glutenu, a także enzymów metabolizujących tą substancję), a tkankami organizmu.

Jak temu zaradzić? Po pierwsze należy zidentyfikować na jakie produkty jesteśmy uczuleni. Często są to gluten, białko mleka krowiego lub białko jaja. Czasami trudno jest całkowicie wyeliminować te produkty z diety, zwłaszcza gdy nietolerancja na gluten daje alergie krzyżowe z innymi produktami spożywczymi. Korzystne efekty obserwuje się w takich przypadkach po stosowaniu ziół działających przeciwzapalnie i łagodząco na błonę śluzową jelita. My zalecamy suplementację diety

Gastrobonisanem (napar z jednej saszetki 2-3 x dz. przed jedzeniem). U małych dzieci lepszy może okazać się Bobonisan (1-2 x dz. 1 saszetka). Dodatkowo proponujemy spożywać Peobon (2 x dz. 1-2 kaps.), ponieważ problemy zdrowotne przy nietolerancji glutenu w większości powodowane są przez procesy autoimmunologiczne, oraz suplement diety Alerbon (2-6 kaps. na dzień), ponieważ nietolerancji glutenu towarzyszą liczne alergie. 

ROK 2022

Styczeń 2022 KAMERUN, Nguelemendouka. Siostra Goretti Bober ze szkoły św. Teresy w Nguelemendouka, w liście do lek.med. Krzysztofa Błechy, dziękuje za dar w postaci preparatu Antybiobon. Siostra, w liście do Bonimedu pisze, że wiele dzieci ze szkoły, którym podawano Antybiobon, odzyskało radość życia.

Czytaj wiecej »

Anginbon – niezbędnik damskiej torebki.

Jak powszechnie wiadomo, w damskiej torebce można znaleźć bardzo różne rzeczy. Niektórzytwierdzą, że jest tam wszystko, ale jest jedna rzecz, która musi znaleźć się tam bezwzględnie. Jestmała, ładnie wygląda, ładnie pachnie, charakterystycznie smakuje i przyda

Czytaj wiecej »

Spokojny sen u dziecka – marzenie rodziców.

Jak powszechnie wiadomo, dzieci charakteryzuje naturalna ciekawość, która często połączona jestz dużą aktywnością. Wystarczy spuścić malucha z oczu na przysłowiową chwilę, a efekty mogą byćprzerażające: pomalowane ściany, podłoga w okruchach, potargane dokumenty zostawione nastoliku, opróżnione półki

Czytaj wiecej »

Dieta i wysiłek fizyczny – najważniejsze w cukrzycy.

Rola diety i wysiłku fizycznego w leczeniu i profilaktyce cukrzycy jest kluczowa. Wysiłek fizyczny powoduje: Redukcję poziomu glukozy we krwi poprzez:– zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,– zwiększenie spalania glukozy w czasie wysiłku, przyspieszenie przemiany materii. 2.

Czytaj wiecej »