Czy gluten nam szkodzi?

Nasze jelita od wewnątrz pokrywa nabłonek złożony ze ściśle do siebie przylegających komórek. Bariera jaką tworzy nabłonek jelita oddziela naszą krew od toksyn, bakterii oraz obco gatunkowego białka, czyli substancji, które znajdują się w świetle jelita.

Nasze jelita od wewnątrz pokrywa nabłonek złożony ze ściśle do siebie przylegających komórek. Bariera jaką tworzy nabłonek jelita oddziela naszą krew od toksyn, bakterii oraz obco gatunkowego białka, czyli substancji, które znajdują się w świetle jelita. Pod wpływem substancji takich jak gluten czy inne alergeny, dochodzi do rozszczelnienia tych ścisłych połączeń. Jelito można wtedy porównać do durszlaka. Bakterie, toksyny, a także białko przenikają przez tą pierwszą linię obrony organizmu swobodnie, napotykając tuż za nią drugą linię obrony organizmu w postaci fagocytów i przeciwciał. Przenikające cząsteczki tworzą z przeciwciałami kompleksy immunologiczne, które z krwią roznoszone są po całym organizmie. Dlatego też zespół jelita przesiąkliwego uważany jest przez niektórych za pierwotną przyczynę wielu schorzeń, np. chorób stawów, a nawet chorób psychicznych. Przyczyną powstawania chorób w tym zespole jest zjawisko, które nazywa się mimikrą molekularną. Jest to zjawisko podobieństwa pomiędzy antygenami, które przeniknęły przez ściany jelita, (głównie składników glutenu, a także enzymów metabolizujących tą substancję), a tkankami organizmu.

Jak temu zaradzić? Po pierwsze należy zidentyfikować na jakie produkty jesteśmy uczuleni. Często są to gluten, białko mleka krowiego lub białko jaja. Czasami trudno jest całkowicie wyeliminować te produkty z diety, zwłaszcza gdy nietolerancja na gluten daje alergie krzyżowe z innymi produktami spożywczymi. Korzystne efekty obserwuje się w takich przypadkach po stosowaniu ziół działających przeciwzapalnie i łagodząco na błonę śluzową jelita. My zalecamy suplementację diety

Gastrobonisanem (napar z jednej saszetki 2-3 x dz. przed jedzeniem). U małych dzieci lepszy może okazać się Bobonisan (1-2 x dz. 1 saszetka). Dodatkowo proponujemy spożywać Peobon (2 x dz. 1-2 kaps.), ponieważ problemy zdrowotne przy nietolerancji glutenu w większości powodowane są przez procesy autoimmunologiczne, oraz suplement diety Alerbon (2-6 kaps. na dzień), ponieważ nietolerancji glutenu towarzyszą liczne alergie. 

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »