Czy gluten nam szkodzi?

Nasze jelita od wewnątrz pokrywa nabłonek złożony ze ściśle do siebie przylegających komórek. Bariera jaką tworzy nabłonek jelita oddziela naszą krew od toksyn, bakterii oraz obco gatunkowego białka, czyli substancji, które znajdują się w świetle jelita.

Nasze jelita od wewnątrz pokrywa nabłonek złożony ze ściśle do siebie przylegających komórek. Bariera jaką tworzy nabłonek jelita oddziela naszą krew od toksyn, bakterii oraz obco gatunkowego białka, czyli substancji, które znajdują się w świetle jelita. Pod wpływem substancji takich jak gluten czy inne alergeny, dochodzi do rozszczelnienia tych ścisłych połączeń. Jelito można wtedy porównać do durszlaka. Bakterie, toksyny, a także białko przenikają przez tą pierwszą linię obrony organizmu swobodnie, napotykając tuż za nią drugą linię obrony organizmu w postaci fagocytów i przeciwciał. Przenikające cząsteczki tworzą z przeciwciałami kompleksy immunologiczne, które z krwią roznoszone są po całym organizmie. Dlatego też zespół jelita przesiąkliwego uważany jest przez niektórych za pierwotną przyczynę wielu schorzeń, np. chorób stawów, a nawet chorób psychicznych. Przyczyną powstawania chorób w tym zespole jest zjawisko, które nazywa się mimikrą molekularną. Jest to zjawisko podobieństwa pomiędzy antygenami, które przeniknęły przez ściany jelita, (głównie składników glutenu, a także enzymów metabolizujących tą substancję), a tkankami organizmu.

Jak temu zaradzić? Po pierwsze należy zidentyfikować na jakie produkty jesteśmy uczuleni. Często są to gluten, białko mleka krowiego lub białko jaja. Czasami trudno jest całkowicie wyeliminować te produkty z diety, zwłaszcza gdy nietolerancja na gluten daje alergie krzyżowe z innymi produktami spożywczymi. Korzystne efekty obserwuje się w takich przypadkach po stosowaniu ziół działających przeciwzapalnie i łagodząco na błonę śluzową jelita. My zalecamy suplementację diety

Gastrobonisanem (napar z jednej saszetki 2-3 x dz. przed jedzeniem). U małych dzieci lepszy może okazać się Bobonisan (1-2 x dz. 1 saszetka). Dodatkowo proponujemy spożywać Peobon (2 x dz. 1-2 kaps.), ponieważ problemy zdrowotne przy nietolerancji glutenu w większości powodowane są przez procesy autoimmunologiczne, oraz suplement diety Alerbon (2-6 kaps. na dzień), ponieważ nietolerancji glutenu towarzyszą liczne alergie. 

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza

Czytaj wiecej »