Czy gluten nam szkodzi?

Nasze jelita od wewnątrz pokrywa nabłonek złożony ze ściśle do siebie przylegających komórek. Bariera jaką tworzy nabłonek jelita oddziela naszą krew od toksyn, bakterii oraz obco gatunkowego białka, czyli substancji, które znajdują się w świetle jelita.

Nasze jelita od wewnątrz pokrywa nabłonek złożony ze ściśle do siebie przylegających komórek. Bariera jaką tworzy nabłonek jelita oddziela naszą krew od toksyn, bakterii oraz obco gatunkowego białka, czyli substancji, które znajdują się w świetle jelita. Pod wpływem substancji takich jak gluten czy inne alergeny, dochodzi do rozszczelnienia tych ścisłych połączeń. Jelito można wtedy porównać do durszlaka. Bakterie, toksyny, a także białko przenikają przez tą pierwszą linię obrony organizmu swobodnie, napotykając tuż za nią drugą linię obrony organizmu w postaci fagocytów i przeciwciał. Przenikające cząsteczki tworzą z przeciwciałami kompleksy immunologiczne, które z krwią roznoszone są po całym organizmie. Dlatego też zespół jelita przesiąkliwego uważany jest przez niektórych za pierwotną przyczynę wielu schorzeń, np. chorób stawów, a nawet chorób psychicznych. Przyczyną powstawania chorób w tym zespole jest zjawisko, które nazywa się mimikrą molekularną. Jest to zjawisko podobieństwa pomiędzy antygenami, które przeniknęły przez ściany jelita, (głównie składników glutenu, a także enzymów metabolizujących tą substancję), a tkankami organizmu.

Jak temu zaradzić? Po pierwsze należy zidentyfikować na jakie produkty jesteśmy uczuleni. Często są to gluten, białko mleka krowiego lub białko jaja. Czasami trudno jest całkowicie wyeliminować te produkty z diety, zwłaszcza gdy nietolerancja na gluten daje alergie krzyżowe z innymi produktami spożywczymi. Korzystne efekty obserwuje się w takich przypadkach po stosowaniu ziół działających przeciwzapalnie i łagodząco na błonę śluzową jelita. My zalecamy suplementację diety

Gastrobonisanem (napar z jednej saszetki 2-3 x dz. przed jedzeniem). U małych dzieci lepszy może okazać się Bobonisan (1-2 x dz. 1 saszetka). Dodatkowo proponujemy spożywać Peobon (2 x dz. 1-2 kaps.), ponieważ problemy zdrowotne przy nietolerancji glutenu w większości powodowane są przez procesy autoimmunologiczne, oraz suplement diety Alerbon (2-6 kaps. na dzień), ponieważ nietolerancji glutenu towarzyszą liczne alergie. 

Telomery, a starzenie się

Końcówki chromosomów, zwane telomerami, mogą przenosić genetyczną informację dla dwóch białek, co odkryli naukowcy z University of North Carolina. To odkrycie może wpłynąć na nasze rozumienie procesu starzenia, zapaleń i raka. Okazało się, że telomery, które

Czytaj wiecej »

Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy

Czytaj wiecej »

Uważajmy z klimatyzacją

Kiedyś wydawało się, że jeśli ktoś latem zachorował na anginę, to powodem mogły być tylko lody lub zimne napoje. Teraz mamy także innego sprawcę zachorowań. Jest nim klimatyzacja. Przez nią przychodzi nam żyć latem w skrajnych

Czytaj wiecej »

Jazda samochodem a leki uspakajające

Jak powszechnie wiadomo po środkach wpływających na sprawność intelektualną nie powinno się prowadzić pojazdów i innych urządzeń pozostających w ruchu. Istnieje błędne przekonanie, że dotyczy to tylko alkoholu. Często nie bierze się pod uwagę, że podobnie działają niektóre leki i to nie tylko leki

Czytaj wiecej »