Cukrzyca u osób starszych

Cukrzyca u osób starszych to prawie zawsze cukrzyca typu 2. Cukrzyca w miarę swego trwania staje się coraz bardziej niebezpieczna przez to, że niesie ze sobą liczne powikłania.

Cukrzyca u osób starszych to prawie zawsze cukrzyca typu 2. Cukrzyca w miarę swego trwania staje się coraz bardziej niebezpieczna przez to, że niesie ze sobą liczne powikłania.
Rola ziół w cukrzycy skupia się przede wszystkim na przeciwdziałaniu powikłaniom. Można jednak wesprzeć się ziołami także w celu regulacji poziomu glukozy w surowicy krwi. Najlepiej sprawdzą się zioła, które opóźniają i zmniejszają wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego – należy do nich liść morwy, liść pokrzywy i liść borówki czarnej.
Druga grupa to zioła stymulujące wydzielanie insuliny z wysp trzustkowych – do bezpiecznych i skutecznych można zaliczyć owocnie fasoli i korzeń żen-szenia.
Dobrym zestawieniem w cukrzycy jest połączenie Memobonu (ekstrakt z liścia miłorzębu japońskiego, korzenia żeń-szenia i magnezu) z Glukobonisanem (liść morwy, liść pokrzywy, owocnia fasoli, znamię kukurydzy i kora cynamonowca).

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »