Cukrzyca czasem boli

Cukrzyca to choroba, której nie daje się w początkowej fazie łatwo wykryć, gdyż nie niesie ze sobą widocznych, odczuwalnych przez chorego dolegliwości.

Niestety w miarę upływu czasu pojawiają się różnego rodzaju powikłania cukrzycy a jednym z nich jest uszkodzenie włókien nerwowych zwane neuropatią. Neuropatia cukrzycowa jest powikłaniem, które pojawia się u osób długo cierpiących na tę chorobę i dotyczy to szczególnie tych chorych, którzy mają źle uregulowany poziom glukozy.

Czynniki sprzyjające rozwojowi tego powikłania to także: towarzyszące cukrzycy nadciśnienie i miażdżyca. Występuje ono częściej u osób palących papierosy i pijących alkohol oraz co mogłoby się wydawać dziwne, u osób wysokich.
Najczęściej neuropatia objawia się poprzez ból, zaburzenie odczuwania gorąca, zmniejszenie potliwości skóry, wychłodzenie danej części ciała np. objaw lodowatych nóg.
Mogą to być dolegliwości zlokalizowane w obrębie jednego nerwu, jednak czasami uszkodzeniu ulega wiele nerwów i taki rodzaj neuropatii nazywa się polineuropatią.

Przy przewlekłej neuropatii może dojść do uszkodzenia dużych włókien nerwowych co objawia się bólami głębokimi przypominającymi, np. rwę kulszową. Dość często w zaawansowanej polineuropatii dolegliwości zlokalizowane są w obrębie dłoni i stóp, towarzyszy temu zaburzenie czucia. W skrajnej polineuropatii może dochodzić do deformacji stóp wywołanej uszkodzeniem ścięgna Achillesa. W zaawansowanej cukrzycy czasami dochodzi do uszkodzenia nerwów w obrębie czaszki co może się objawiać np. opadaniem powieki, a jeżeli uszkodzeniu ulegną nerwy zaopatrujące narządy wewnętrzne, zaburzona jest funkcja tych narządów, ta neuropatia nazywa się neuropatią autonomiczną. W przypadku uszkodzenia nerwu błędnego unerwiającego serce pojawiają się bardzo groźne zaburzenia rytmu pracy serca oraz objaw zwany niemym niedokrwieniem (chory, który ma niedokrwienie serca, normalnie objawiające się bólem z powodu uszkodzenia nerwów, nie czuje tego bólu), czasami nawet dochodzi do zawału serca bez dolegliwości bólowych.

Leczenie neuropatii to przede wszystkim utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Chory musi w tej materii w pełnić współdziałać z lekarzem. Zioła mogą regulować poziom cukru zmniejszając np., jego wchłanianie się z przewodu pokarmowego, tak działa napar z mieszanki ziołowej Glukobonisan, który zalecamy 2-3 x dziennie przed jedzeniem. Poziom cukru obniża także korzeń żeń-szenia. W CZOG łączymy go w jednym preparacie z miłorzębem japońskim i magnezem, preparat zawierający te składniki to Memobon. Jest to modelowe połączenie surowców zielarskich w leczeniu i profilaktyce cukrzycy, ponieważ ekstrakt z miłorzębu poprawia ukrwienie zaburzone w tej chorobie, jednocześnie neutralizuje wolne rodnik czyli działa antyoksydacyjnie.

Działanie antyoksydacyjne w cukrzycy uważa się za kluczowe dla zapobiegania uszkodzenia wysp trzustkowych produkujących insulinę. Dlatego tez czasami zalecamy stosowanie preparatu Vitalbon. Bardzo ważną rolę w naturalnym leczeniu neuropatii cukrzycowej odgrywają witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B6 i B12. Stosuje się je najczęściej w dużych dawkach. 

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »