Cukrzyca czasem boli

Cukrzyca to choroba, której nie daje się w początkowej fazie łatwo wykryć, gdyż nie niesie ze sobą widocznych, odczuwalnych przez chorego dolegliwości.

Niestety w miarę upływu czasu pojawiają się różnego rodzaju powikłania cukrzycy a jednym z nich jest uszkodzenie włókien nerwowych zwane neuropatią. Neuropatia cukrzycowa jest powikłaniem, które pojawia się u osób długo cierpiących na tę chorobę i dotyczy to szczególnie tych chorych, którzy mają źle uregulowany poziom glukozy.

Czynniki sprzyjające rozwojowi tego powikłania to także: towarzyszące cukrzycy nadciśnienie i miażdżyca. Występuje ono częściej u osób palących papierosy i pijących alkohol oraz co mogłoby się wydawać dziwne, u osób wysokich.
Najczęściej neuropatia objawia się poprzez ból, zaburzenie odczuwania gorąca, zmniejszenie potliwości skóry, wychłodzenie danej części ciała np. objaw lodowatych nóg.
Mogą to być dolegliwości zlokalizowane w obrębie jednego nerwu, jednak czasami uszkodzeniu ulega wiele nerwów i taki rodzaj neuropatii nazywa się polineuropatią.

Przy przewlekłej neuropatii może dojść do uszkodzenia dużych włókien nerwowych co objawia się bólami głębokimi przypominającymi, np. rwę kulszową. Dość często w zaawansowanej polineuropatii dolegliwości zlokalizowane są w obrębie dłoni i stóp, towarzyszy temu zaburzenie czucia. W skrajnej polineuropatii może dochodzić do deformacji stóp wywołanej uszkodzeniem ścięgna Achillesa. W zaawansowanej cukrzycy czasami dochodzi do uszkodzenia nerwów w obrębie czaszki co może się objawiać np. opadaniem powieki, a jeżeli uszkodzeniu ulegną nerwy zaopatrujące narządy wewnętrzne, zaburzona jest funkcja tych narządów, ta neuropatia nazywa się neuropatią autonomiczną. W przypadku uszkodzenia nerwu błędnego unerwiającego serce pojawiają się bardzo groźne zaburzenia rytmu pracy serca oraz objaw zwany niemym niedokrwieniem (chory, który ma niedokrwienie serca, normalnie objawiające się bólem z powodu uszkodzenia nerwów, nie czuje tego bólu), czasami nawet dochodzi do zawału serca bez dolegliwości bólowych.

Leczenie neuropatii to przede wszystkim utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Chory musi w tej materii w pełnić współdziałać z lekarzem. Zioła mogą regulować poziom cukru zmniejszając np., jego wchłanianie się z przewodu pokarmowego, tak działa napar z mieszanki ziołowej Glukobonisan, który zalecamy 2-3 x dziennie przed jedzeniem. Poziom cukru obniża także korzeń żeń-szenia. W CZOG łączymy go w jednym preparacie z miłorzębem japońskim i magnezem, preparat zawierający te składniki to Memobon. Jest to modelowe połączenie surowców zielarskich w leczeniu i profilaktyce cukrzycy, ponieważ ekstrakt z miłorzębu poprawia ukrwienie zaburzone w tej chorobie, jednocześnie neutralizuje wolne rodnik czyli działa antyoksydacyjnie.

Działanie antyoksydacyjne w cukrzycy uważa się za kluczowe dla zapobiegania uszkodzenia wysp trzustkowych produkujących insulinę. Dlatego tez czasami zalecamy stosowanie preparatu Vitalbon. Bardzo ważną rolę w naturalnym leczeniu neuropatii cukrzycowej odgrywają witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B6 i B12. Stosuje się je najczęściej w dużych dawkach. 

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »