Choroba Parkinsona a dieta

 

Istnieje wiele danych naukowych świadczących o tym, iż osoby cierpiące na chorobę Parkinsona, bądź tą chorobą zagrożone, powinny zmienić swój styl odżywiania i dostosować go do diety śródziemnomorskiej. Owoce i warzywa, w które bogata jest ta dieta mają jak się wydaje kluczowe znaczenie w profilaktyce choroby Parkinsona, ale także innych neurodegradacyjnych schorzeń,

 

Istnieje wiele danych naukowych świadczących o tym, iż osoby cierpiące na chorobę Parkinsona, bądź tą chorobą zagrożone, powinny zmienić swój styl odżywiania i dostosować go do diety śródziemnomorskiej. Owoce i warzywa, w które bogata jest ta dieta mają jak się wydaje kluczowe znaczenie w profilaktyce choroby Parkinsona, ale także innych neurodegradacyjnych schorzeń, takich jak np. choroba Alzheimera. Nie zawsze zwłaszcza w okresie zimy, jesieni i przedwiośnia mamy dostęp do odpowiedniej jakości owoców i warzyw. Można zatem wykorzystać do suplementacji diety naturalne ekstrakty z roślin i owoców w postaci kapsułek. My zalecamy naszym pacjentom w tym okresie stosowanie suplementu diety Vitalbon 2 x dz. 1 kaps. przez okres 2-3 miesięcy. Zawiera on w swoim składzie ekstrakt z korzenia tarczycy bajkalskiej, korę cynamonowca, ekstrakt z owoców żurawiny, ekstrakt z owoców aronii, ekstrakt z zielonej herbaty, ekstrakt ze skrzypu polnego, witaminę C, ekstrakt z kłącza imbiru, ekstrakt z owoców borówki czarnej, ekstrakt z owoców winogron. Polecamy również jedzenie jabłek, których mamy dużo i są dobrej jakości. Innymi pokarmami wzmacniającymi zdrowie układu nerwowego są orzechy, szpinak, rodzynki czy sezam.

W badaniach naukowych dowiedziono, że dieta opierająca się o te produkty zmniejszała prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Parkinsona. Naukowcy z uniwersytetu Harwarda przedstawili dane, że osoby, zwłaszcza mężczyźni spożywający duże ilości masła, mleka i sera częściej zapadali na choroby Parkinsona. Podobne negatywne skutki wywołuje spożywanie tłustych mięs bogatych w kwasy omega 6. W wielu badaniach udowodniono także związek pomiędzy zwiększeniem zachorowalności na chorobę Parkinsona a pestycydami. Uszkodzenia układu nerwowego mogą wywołać także metale ciężkie. U osób, które są narażone na kontakt z pestycydami (np. rolnicy) i metalami ciężkimi zalecamy suplementację diety Apibonem (pyłek pszczeli i propolis) 3 x dziennie 1 kapsułka plus szklanka wody z rozpuszczoną łyżką miodu. Takie połączenie działa odtruwająco na organizm, ale również poprawia metabolizm tkanki mózgowej. Było również stosowane w przypadku leczenia chorych po udarze mózgu.

Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo na stronie www.bonimed.pl w artykule „Pyłek pszczeli pomocny w udarze mózgu”.

Telomery, a starzenie się

Końcówki chromosomów, zwane telomerami, mogą przenosić genetyczną informację dla dwóch białek, co odkryli naukowcy z University of North Carolina. To odkrycie może wpłynąć na nasze rozumienie procesu starzenia, zapaleń i raka. Okazało się, że telomery, które

Czytaj wiecej »

Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy

Czytaj wiecej »

Uważajmy z klimatyzacją

Kiedyś wydawało się, że jeśli ktoś latem zachorował na anginę, to powodem mogły być tylko lody lub zimne napoje. Teraz mamy także innego sprawcę zachorowań. Jest nim klimatyzacja. Przez nią przychodzi nam żyć latem w skrajnych

Czytaj wiecej »

Jazda samochodem a leki uspakajające

Jak powszechnie wiadomo po środkach wpływających na sprawność intelektualną nie powinno się prowadzić pojazdów i innych urządzeń pozostających w ruchu. Istnieje błędne przekonanie, że dotyczy to tylko alkoholu. Często nie bierze się pod uwagę, że podobnie działają niektóre leki i to nie tylko leki

Czytaj wiecej »