Choroba Parkinsona a dieta

 

Istnieje wiele danych naukowych świadczących o tym, iż osoby cierpiące na chorobę Parkinsona, bądź tą chorobą zagrożone, powinny zmienić swój styl odżywiania i dostosować go do diety śródziemnomorskiej. Owoce i warzywa, w które bogata jest ta dieta mają jak się wydaje kluczowe znaczenie w profilaktyce choroby Parkinsona, ale także innych neurodegradacyjnych schorzeń,

 

Istnieje wiele danych naukowych świadczących o tym, iż osoby cierpiące na chorobę Parkinsona, bądź tą chorobą zagrożone, powinny zmienić swój styl odżywiania i dostosować go do diety śródziemnomorskiej. Owoce i warzywa, w które bogata jest ta dieta mają jak się wydaje kluczowe znaczenie w profilaktyce choroby Parkinsona, ale także innych neurodegradacyjnych schorzeń, takich jak np. choroba Alzheimera. Nie zawsze zwłaszcza w okresie zimy, jesieni i przedwiośnia mamy dostęp do odpowiedniej jakości owoców i warzyw. Można zatem wykorzystać do suplementacji diety naturalne ekstrakty z roślin i owoców w postaci kapsułek. My zalecamy naszym pacjentom w tym okresie stosowanie suplementu diety Vitalbon 2 x dz. 1 kaps. przez okres 2-3 miesięcy. Zawiera on w swoim składzie ekstrakt z korzenia tarczycy bajkalskiej, korę cynamonowca, ekstrakt z owoców żurawiny, ekstrakt z owoców aronii, ekstrakt z zielonej herbaty, ekstrakt ze skrzypu polnego, witaminę C, ekstrakt z kłącza imbiru, ekstrakt z owoców borówki czarnej, ekstrakt z owoców winogron. Polecamy również jedzenie jabłek, których mamy dużo i są dobrej jakości. Innymi pokarmami wzmacniającymi zdrowie układu nerwowego są orzechy, szpinak, rodzynki czy sezam.

W badaniach naukowych dowiedziono, że dieta opierająca się o te produkty zmniejszała prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Parkinsona. Naukowcy z uniwersytetu Harwarda przedstawili dane, że osoby, zwłaszcza mężczyźni spożywający duże ilości masła, mleka i sera częściej zapadali na choroby Parkinsona. Podobne negatywne skutki wywołuje spożywanie tłustych mięs bogatych w kwasy omega 6. W wielu badaniach udowodniono także związek pomiędzy zwiększeniem zachorowalności na chorobę Parkinsona a pestycydami. Uszkodzenia układu nerwowego mogą wywołać także metale ciężkie. U osób, które są narażone na kontakt z pestycydami (np. rolnicy) i metalami ciężkimi zalecamy suplementację diety Apibonem (pyłek pszczeli i propolis) 3 x dziennie 1 kapsułka plus szklanka wody z rozpuszczoną łyżką miodu. Takie połączenie działa odtruwająco na organizm, ale również poprawia metabolizm tkanki mózgowej. Było również stosowane w przypadku leczenia chorych po udarze mózgu.

Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo na stronie www.bonimed.pl w artykule „Pyłek pszczeli pomocny w udarze mózgu”.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »