Choroba Hashimoto – nadzieja w suplementacji diety

Choroba Hashimoto to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Rozpoznajemy je, gdy pacjent ma podwyższone miano przeciwciał anty-TPO i anty-TG oraz charakterystyczne zmiany w miąższu tarczycy widoczne w badaniu USG. Konsekwencją tej choroby jest zaburzenie funkcji tarczycy i konieczność stosowania L-tyroksyny.

Choroba Hashimoto to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Rozpoznajemy je, gdy pacjent ma podwyższone miano przeciwciał anty-TPO i anty-TG oraz charakterystyczne zmiany w miąższu tarczycy widoczne w badaniu USG. Konsekwencją tej choroby jest zaburzenie funkcji tarczycy i konieczność stosowania L-tyroksyny.

Potrzeba dostarczania L-tyroksyny związana jest z tym, że uszkodzona w czasie trwania stanu zapalnego tarczyca nie produkuje wystarczającej ilości hormonów. Medycyna nie dysponuje odpowiednio łagodną formą terapii, która mogłaby tą chorobę zatrzymać. Istnieje jednak surowiec zielarski, który może zahamować proces autoimmunologiczny. Jest nim korzeń piwonii białej. Roślina ta zalecana jest do suplementacji diety w przypadku chorób autoimmunologicznych. Istnieje na ten temat wiele publikacji naukowych dostępnych m.in. w naukowej bazie danych PubMed. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza zalecamy suplementację diety preparatem Peobon, który używamy w przypadku choroby Hashimoto, a także w chorobach reumatoidalnych, np. RZS i innych chorób autoimmunologicznych. 

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »