Błonnik skuteczny w zaparciach i odchudzaniu

Błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko zgonu i to na wiele różnych schorzeń. To wynika z badań na prawie milionie osób, które opublikował American Journal of Epidemiology. Na temat tego, ile błonnika spożywać w diecie istnieją różne poglądy. Amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa przyjęło, że na każde 1000 kcal powinno przypadać przynajmniej 16 g błonnika. Tak duża ilość sprawia, że powinniśmy wedle wyliczeń naukowców, spożywać od 25 g błonnika (kobiety) do 38 g (mężczyźni) na dobę. Najczęściej brakuje nam bardzo dużo do tej optymalnej ilości. Pokarmy które spożywamy często są typem żywności wysoko przetworzonej i zazwyczaj pozbawionej błonnika. Dlatego warto suplementować się naturalnym błonnikiem, gdyż przyczynia się on nie tylko do likwidowania zaparć, ale także do redukcji masy ciała oraz obniżenia poziomu cholesterolu i glukozy w surowicy krwi. Niektóre rodzaje błonnika, zwłaszcza owsiany posiadający beta-glukan podejrzewane są o własności przeciwnowotworowe.

W Centrum Ziołolecznictwa zalecamy pacjentom spożywanie preparatu Regulobon, w skład którego wchodzi błonnik owsiany i błonnik z babki jajowatej, bakterie probiotyczne oraz inulina. Dlatego pomocny jest on w różnych problemach ze zdrowiem. W celu redukcji masy ciała Regulobon należy spożywać 2-3 razy dz. po 1 czubatej łyżeczce (5 g), rozpuszczonej w wodzie lub innym napoju. Wtedy łączymy go z preparatem Chitobon 2-3 x dz. 3 kapsułki, który zmniejsza ilość zjadanych pokarmów i przyswajanie tłuszczy. Inny produkt to Adipobon mono, który przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Czwarty to Adipobonisan, który hamuje uczucie głodu. W przypadku zaparć Regulobon należy spożywać 2-3 łyżeczki jednorazowo. Preparat dodać do ok. 200 ml soku, jogurtu lub wody.

W przypadku przewlekłych zaparć łączymy go z lekiem Gastrobonisol 2 x dz. 1 łyżeczka. Stosowanie takiej kuracji zwykle po 1 miesiącu usprawnia działanie przewodu pokarmowego a zaparcia mijają. Jako że Regulobon zawiera również bakterie pro biotyczne, zaleca się go również w trakcie antybiotykoterapii 2 x dz. 1 łyżka z jogurtem naturalnym.

Telomery, a starzenie się

Końcówki chromosomów, zwane telomerami, mogą przenosić genetyczną informację dla dwóch białek, co odkryli naukowcy z University of North Carolina. To odkrycie może wpłynąć na nasze rozumienie procesu starzenia, zapaleń i raka. Okazało się, że telomery, które

Czytaj wiecej »

Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy

Czytaj wiecej »

Uważajmy z klimatyzacją

Kiedyś wydawało się, że jeśli ktoś latem zachorował na anginę, to powodem mogły być tylko lody lub zimne napoje. Teraz mamy także innego sprawcę zachorowań. Jest nim klimatyzacja. Przez nią przychodzi nam żyć latem w skrajnych

Czytaj wiecej »

Jazda samochodem a leki uspakajające

Jak powszechnie wiadomo po środkach wpływających na sprawność intelektualną nie powinno się prowadzić pojazdów i innych urządzeń pozostających w ruchu. Istnieje błędne przekonanie, że dotyczy to tylko alkoholu. Często nie bierze się pod uwagę, że podobnie działają niektóre leki i to nie tylko leki

Czytaj wiecej »