Beztroskie grillowanie

Sezon grillowy w pełni. Sielanka na łonie natury trwa. 

Sezon grillowy w pełni. Sielanka na łonie natury trwa. Uczestników biesiad zachęcamy do przestrzegania pewnych prostych zasad, aby grillowanie smakołyki były trochę zdrowsze no i trochę bardziej strawne. Aby tak było należy pamiętać o kilku zasadach:

  • zaopatrzeniu się w tacki i nie układaniu mięsa bezpośrednio na ruszcie (kapiący i palący się tłuszcz jest wysoce toksyczny),
  • ważne jest by potrawy z grilla były wzbogacone warzywami, rybami,
    należy unikać nadmiaru wieprzowiny, zwłaszcza tłustej,
  • grill nastraja do konsumpcji napojów alkoholowych, lepiej aby było to wino czerwone, nawet do białego mięsa i ryb (zdrowie ważniejsze jest od etykiety).
  • Do poprawy trawienia bardzo dobrze sprawdzają się nalewki ziołowe, np. krople Gastrobonisol (zawierają alkohol) 1 łyżeczkę bezpośrednio przed konsumpcją, a w razie potrzeby 1 łyżeczka po konsumpcji.
  • Jeżeli ktoś nie może pić alkoholu to przed jedzeniem można zażywać 1 kaps. Hepatobonu lub Gastrobonu.

Niech w czasie grillowych biesiad przyświeca nam stara maksyma: “Wszystko można – tylko z umiarem”

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »