Antyoksydanty na chorobę popromienną

W marcu br. całą społeczność światową zelektryzowała wiadomość, iż w wyniku tsunami doszło do uszkodzenia elektrowni jądrowej w Japonii.

W marcu br. całą społeczność światową zelektryzowała wiadomość, iż w wyniku tsunami doszło do uszkodzenia elektrowni jądrowej w Japonii.
Rozpoczęła się dyskusja na temat, co czynić, aby efekty ewentualnego promieniowania jądrowego nie wpłynęły negatywnie na nasze zdrowie. Przytaczano metody z czasów wybuchu pamiętnej elektrowni w Czarnobylu, czyli picie płynu Lugola. Płyn Lugola zabezpiecza, owszem, ale jedynie przed jodem radioaktywnym, który po wypiciu tego płynu nie jest wychwytywany w tarczycy. Okazało się, że prawdziwą ochroną przed skutkami promieniowania radioaktywnego są naturalne związki chemiczne zawarte w owocach i niektórych ziołach. Najważniejsze z nich to antocyjany. Zawierają je owoce o kolorze czerwonym, fioletowym i niebieskim. Mają one bardzo silne działanie przeciwutleniające, które neutralizuje wolne rodniki. Badania nad pozytywnym wpływem owoców jagodowych na zwierzęta laboratoryjne poddawane promieniowaniu jonizującemu prowadzili już w latach 90 naukowcy z Wojskowej Akademii Medycznej. Dowiedli oni, iż zwierzęta karmione ekstraktem z owoców zawierających antocyjany miały łagodniejszy przebieg choroby popromiennej. Dowodem na to, że antyoksydanty są zużywane przez organizmy żyjące pod wpływem promieniowania jonizującego, są odkrycia naukowców badających ptaki mieszkające w okolicy Czarnobyla. Mają one we krwi o połowę mniej antyoksydantów niż ptaki żyjące na terenach nieskażonych. Wynika to z tego, że zużywają je do walki ze skutkami promieniowania.
Podobne badania, ale już na komórkach nerek małp, które genetycznie są bardzo podobne do komórek ludzkich, przeprowadziła Pani profesor Iwona Wawer w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. I tak, komórki małp naświetlono taką dawką promieni gamma, że przeżywała połowa z nich. Ale gdy dodano do tych komórek wyciąg z owoców aronii przeżywały wszystkie komórki. Należy przypuszczać, że podobnie zachowywałyby się komórki nerek u człowieka. Czy z tego co napisałem wynika wniosek tylko dla ludzi narażonych na skażenie radioaktywnych w wyniku awarii elektrowni atomowej, wybuchu bomby atomowej? – nie. Należy pamiętać o tym, iż istnieje wiele procedur medycznych, w których jesteśmy narażeni na pewną dawkę promieni jonizujących. Do takich procedur należy np. badanie metodą tomografii komputerowej zwłaszcza gdy trzeba ją powtarzać kilka razy w niedługim okresie czasu. Promieniowanie jonizujące wykorzystuje się również np. w terapii chorób nowotworowych. Wydaje się, że zasadnym byłoby suplementowanie osób, które z powodów medycznych muszą być narażone na promieniowanie zwłaszcza, iż substancje chroniące przed skutkami tego promieniowania są niezwykle bezpieczne i obdarzone niezwykle prozdrowotnymi właściwościami. Rośliny, które można tu polecić to w/w owoc aronii, ale także owoc borówki czarnej, żurawiny oraz zielona herbata. Należy o tym pamiętać poddając się promieniowaniu, np. podczas badania RTG.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »