Angina – wywiad z Ojcem Grzegorzem

Okres zimy to czas wzrostu zachorowań na schorzenia górnych dróg oddechowych. Częściej wówczas skarżymy się na ból gardła, katar, przeziębienie.

Tak. Na szczęście przeważnie mamy do czynienia z niegroźnymi infekcjami, które po kilku dniach kończą się wyzdrowieniem i na ogół nie wymagają porady lekarskiej. Wystarczy zastosować zioła np. Pulmobonisan lub krople Pectobonisol.

Nie zawsze jednak udaje nam się unikną zachorowania?
Kiedy już zachorujemy, w żadnym wypadku nie wolno tego faktu bagatelizować, gdyż może to doprowadzić do groźnych powikłań, czasami zagrażających życiu. Chorobą, którą mam na myśli jest angina.

Na pewno ma Ojciec jednak jakieś sprawdzone metody “walki” z tymi przykrymi dolegliwościami?
W początkowym stadium anginy zalecam pić duże dawki moich ziół Pulmobonisan (4-5 szklanek naparu dziennie), może to spowodować, że choroba się nie rozwinie. Podobnie należy postępować w początkowych stadiach zapalenia oskrzeli i przeziębieniach.
Dodatkowo przez tydzień, codziennie wieczorem jeść jeden ząbek czosnku, uprzednio zmielony (odczekać 20 minut po zmieleniu) lub stosować moją nalewkę czosnkową (2 x 5ml).

Czy są jakieś zalecenia praktyczne, które poleciłby Ojciec?
Wskazane jest pić rosół z kurczaka hodowanego w sposób naturalny, a nie na wielkich fermach przemysłowych. Wszystkim tym, którzy cierpią z powodu powracających angin, zalecam profilaktycznie stosować – od jesieni do zimy – krople Pectobonisol (1-2 razy dziennie po 1/2 łyżeczki) – można nimi również płukać gardło, co jest bardzo wskazane w anginach.
Przy nawracających infekcjach stosować Bonimel pyłkowo – propolisowy – miód z dodatkiem pyłku pszczelego i propolisu. Można także płukać gardło roztworem wodnym miodu.

Miodu? Przecież to pożywka dla bakterii?
Tak miodu, gdyż w roztworach wodnych miodu tworzy się nadtlenek wodoru czyli popularna woda utleniona, która jak wiemy ma silne działanie antyseptyczne. Dużą skuteczność w leczeniu anginy, jak i innych schorzeń układu oddechowego uzyskujemy również stosując olejki eteryczne.

Zastosowanie olejków eterycznych to chyba nowość w Ojca terapii?
I tak i nie. Olejki eteryczne stanowią składnik moich kropli od dawna gdyż znajdują się w nalewkach ziołowych.
Z połączenia olejków eterycznych i propolisu powstał Anginbon mój nowy preparat pomocny w leczeniu bólów gardła, anginie, stanach zapalnych jamy ustnej i pleśniawkach. Działa też pozytywnie na zapalenie krtani, oskrzeli i tchawicy oraz zapalenie zatok. Tak szeroki obszar działania wiąże się z tym, że główne składniki Anginbonu – olejki eteryczne są substancjami bardzo lotnymi. Mają one możliwość łatwego przenikania do różnych “zakamarków” dróg oddechowych.
Wyciąg z propolisu, wchodzący w skład Anginbon, ma silne przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe działanie, ułatwia też gojenie stanów zapalnych błony śluzowej.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »