Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

AMD – epidemia ślepoty

AMD – epidemia ślepoty.

Tytuł ten być może, niektórych z Państwa przerazi, ale jest w pełni uzasadniony, gdyż jak pisze w swym artykule prof. Andrzej Stankiewicz Prezes Stowarzyszenia Zwyrodnienia Plamki Związanej z Wiekiem (AMD) zamieszczonym w czasopiśmie „Lekarz rodzinny” (maj 2012), w krajach rozwiniętych choroba AMD jest główną przyczyną nieodwracalnej ślepoty u osób po 50 r.ż. W Polsce liczba chorych na AMD szacowana jest na ok. 1,2-1,5 mln osób. Rocznie przybywa ok. 100 tys. nowych przypadków. Wynika z tego, że problem jest naprawdę poważny. Niezbędna jest zatem profilaktyka tej choroby, zwłaszcza u osób po 50 roku życia.

W badaniu naukowym LUNA wykazano, że profilaktyczną rolę, spełniają dwa składniki luteina i zeaksantyna, które poprawiają ostrość wzroku i wrażenie kontrastu. Jak pisze, w swym artykule prof. Stankiewicz nie tylko te w/w karotenoidy niezbędne są do właściwej profilaktyki AMD. Aby zapobiegać tej chorobie i hamować jej rozwój dostarczać trzeba organizmowi antyoksydantów. Antyoksydanty obecne w siatkówce, z wiekiem ulegają wyczerpaniu. Dlatego modelowy preparat, który ma za zadanie powstrzymać rozwój choroby powinien zawierać właśnie luteinę i zeaksantynę oraz kilka różnych antyoksydantów. Preparatem takim jest właśnie Oculobon, w skład którego wchodzą wspomniane wyżej karotenoidy oraz silne substancje antyoksydacyjne takie jak ekstrakt z owoców borówki czarnej, witamina E oraz beta karoten.

Profilaktyka w AMD powinna zalecać również zaprzestanie palenia tytoniu oraz wzbogacenie diety o ryby morskie lub olej lniany.

ROK 2021

Styczeń 2021 Mikrofabryka masła orzechowego. KAMERUN. Rozpoczyna się budowa mikrofabryki masła orzechowego w Kamerunie – akcja prowadzona przez Bonimed wraz z siostrą Fabianą, dyrektorem Caritasu w Doumé. – Akcja ma na celu pozyskanie wsparcia finansowego,

Czytaj wiecej »

Dieta jest ważna przy nowotworach

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60% – twierdzą uczeni z Uniwersytetu

Czytaj wiecej »

Zioła i smog

Sezon grzewczy to czas, w którym zaostrzeniu ulegają choroby lokalizujące się w drogach oddechowych. Dzieci, jak donoszą badania lekarzy krakowskich, trzykrotnie częściej zgłaszają się do lekarza w okresie, gdy nad miastem unosi się smog. Problem zanieczyszczenia powietrza dotyczy

Czytaj wiecej »

Zgaga pali żywym ogniem

Zgaga to czasami banalny objaw, którego niektórzy doświadczają raz albo dwa razy w roku. Niestety czasami zgaga może uniemożliwić normalne życie. Jej objawy to nie tylko pieczenie w okolicy klatki piersiowej i górnej części brzucha, mogą jej towarzyszyć bóle

Czytaj wiecej »